Vialis

Cultuurverandering binnen Vialis 

De nieuwe algemeen directeur van Vialis stond in 2008 voor een enorme uitdaging. Hij moest van een zeer verliesgevend onderdeel van VolkerWessels in korte tijd een gezond en winstgevend onderdeel maken.  De nieuwe directeur heeft Plan B Advies gevraagd mee te denken in de nieuwe structuur en cultuur voor de organisatie.

Onze analyse 

In de visie van Plan B Advies is het van cruciaal belang dat strategie, structuur, processen, systemen en gedrag (cultuur) elkaar versterken. Tevens geloven wij in teamwork. Een organisatie in crisis vraagt een stevig team dat kan omgaan met tegenslag. Een team dat elkaar helpt en elkaar scherp houdt. De leider van een nieuw team heeft grote invloed op het wel of niet slagen van het team. 

In meerdere sessies met de algemeen directeur hebben we een aantal scenario’s en ontwerp-criteria opgesteld voor de nieuwe organisatie. Hierin speelden een cultuurverandering en een organisatieverandering een belangrijke rol.

De aanpassingen 

De organisatie is uiteindelijk gekanteld richting een Business Unit structuur en zijn er nieuwe Business Unit directeuren aangenomen.

Bijna het gehele managementteam bestond uit nieuwe mensen met beperkte ervaring in de branche en een dergelijke functie. Plan B Advies heeft de BU directeuren gecoacht in de gewenste cultuur. Hiervoor is in vijf teamsessies van twee dagen gewerkt aan een High Performance team. 

Het team is hierdoor in staat geweest op een ondernemende manier en door middel van het nemen van lastige keuzes, nieuw elan in de organisatie te brengen.

Het resultaat 

Door het traject is Vialis binnen anderhalf jaar gegroeid van een verlieslijdend bedrijf  naar een winstgevende organisatie, met een enorm potentieel voor de toekomst.

Opdrachtdetails

Omschrijving:    Ondersteuning directieteam bij teamvorming en cultuurverandering
Opdrachtgever:  Vialis, werkmaatschappij van VolkerWessels
Jaar:                     2008