Leergang Senior Projectmanagement

Wil jij als senior projectmanager je invloedssfeer in complexe projecten vergroten? Ben je op zoek naar handvatten voor meer regie op de projectcultuur en op samenwerkings- en besluitvormingsprocessen? De leergang Senior Projectmanagement is speciaal ontwikkeld voor senior projectmanagers die een volgende stap willen zetten in hun leiderschap en de professionalisering van complexe multidisciplinaire projecten.

 

 

 

 

 

De leergang Senior Projectmanagement richt zich volledig op de irrationele processen in projecten: interactie en emotie

 

Intensieve leergang voor meer regie
De Plan B Academie biedt een uniek leertraject voor senior projectmanagers die hun rol willen verdiepen en meer invloed willen krijgen op de interactie in hun projecten. Op basis van verschillende thema’s waarin ‘regie voeren’ centraal staat, werken we aan de bewustwording van eigen emoties, de interactie met de omgeving en het beïnvloeden van houding en gedrag. Op die manier krijg en behoud je meer sturing over je projecten. In de leergang staat de praktijk centraal. We leren aan de hand van relevante ervaringen van trainers én deelnemers. Ook werken we met trainingsacteurs. Deelnemers horen, zien en ervaren zo hoe het werkt om te opereren op het snijvlak van techniek én psychologie.

Iedere deelnemer start met een intakegesprek met de hoofdtrainer én zijn/haar leidinggevende. In dit gesprek definiëren we je leerdoelen en spreken we over behoeftes en verwachtingen. De leidinggevende van de deelnemer wordt actief betrokken in de leergang omdat het leren niet alleen gebeurt tijdens de trainingsmomenten, maar juist direct in de dagelijkse praktijk. Op deze wijze borgen wij het leerpatroon Bewust worden > Bijleren > Inslijten.

Thema’s
De leergang bestaat uit 5 tweedaagse modules, waarbij de volgende thema’s aan bod komen:

  1. Herkennen van je eigen reflex in lastige situaties en ontwikkelen van alternatief gedragsrepetoire.
  2. Het beïnvloeden van de interactie in je projectteam en de (project)omgeving.
  3. Het ontwikkelen van een voor het project effectieve projectcultuur.
  4. Omgaan met politiek en macht in je project.
  5. Wat te doen als het misgaat: Hoe chaos en orde samengaan in je project.

Zo ziet de leergang eruit

 • De leergang komt het beste tot zijn recht in een groep van maximaal 10 deelnemers.
 • De leergang bestaat uit vijf modules van ieder twee aaneengesloten dagen. De totale looptijd bedraagt circa 6 maanden.
 • Naast de bijeenkomsten wordt er een studiebelasting van ca. 2 uur per week verwacht voor het voorbereiden van de bijeenkomsten, het maken van een persoonlijk ontwikkelplan, huiswerkopdrachten en het afsluiten met een reflectieverslag.
 • De leergang wordt afgesloten met een wrap-up bijeenkomst voor zowel deelnemers als leidinggevenden.
 • De hoofdtrainer is gedurende de gehele leergang bereikbaar voor vragen en als coach.
 • Als onderdeel van dit traject ontvangt iedere deelnemer een persoonlijk Insights Discovery profiel.

Leren in een inspirerende omgeving
De bijeenkomsten vinden plaats in inspirerende omgevingen die het thema van de bijeenkomst versterken, op locaties door heel Nederland. Ook een projectbezoek kan onderdeel uitmaken van de leergang. Tijdens de bijeenkomsten ontbreekt het je nergens aan, zodat je je volledig kan richten op jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Bij iedere tweedaagse bijeenkomsten is een hotelovernachting met ontbijt ook verzorgd en inbegrepen.

Landgoed Rhederoord
De kleinschalige locatie in een bosrijke omgeving zorgt voor het juiste decor waarbij iedere deelnemer met volledige aandacht bij de training kan zijn.

 

 

Eindhoven Airport
De cultuur en dynamiek op een vliegveld wordt gebruikt bij de uitleg en toepassing van High Reliability Projectmanagement.

 

 

De Apenheul
Inzicht krijgen in de verschillende rollen en interactie binnen een projectteam. Het observeren van apenkolonies kan ons hier veel over leren.

 


Den Haag

Deze module staat in het teken van macht en beïnvloeden. In de setting van het politieke hart van Nederland gaan we aan de slag met de regie over politieke dynamiek.

 

Oostervaardersplassen
Waar orde en choas in elkaar overgaan. Natuurgebied Oostervaardersplassen en de A6 bieden het perfecte decor voor de module regie over complexiteit.

 

 

Wrap-up
Eigen reflectie delen met de groep. Alle ingrediënten komen samen bij een interactieve activiteit.

 

 

Voor wie
De leergang is ontwikkeld voor senior projectmanagers in een technische omgeving die:

 • een technische opleiding op minimaal HBO-niveau hebben behaald;
 • minimaal 5 jaar ervaring hebben met het leiding geven aan een projectteam in complexe (investerings) projecten;
 • reeds verschillende projectmanagementmethodes hebben beproefd zoals Prince 2 of IPMA C;
 • behoefte hebben aan verdieping in hun rol als senior projectmanager;
 • open staan om te leren en te veranderen ten gunste van hun eigen persoonlijke ontwikkeling en groei.

Interesse?
Spreekt dit je aan en wil je meer weten over de investering en de eerste volgende startdatum? Of heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek om te verkennen wat deze leergang jou persoonlijk kan brengen? Neem dan contact met ons op via academie@planb-advies.nl of telefonisch via 088-0998901.

Deze leergang bieden we ook in-company aan, afgestemd op de dynamiek van de eigen organisatie.

Meer weten?

Ook toe aan een volgende stap in projectmanagement en wil je meer informatie ontvangen? Vul onderstaand je gegevens in en je krijgt binnen 48 uur een reactie.

Ook interessant