Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer (WCW)

Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer (WCW)
Stichting beheer Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer (WCW) is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het terrein van het Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer. Dit terrein maakt deel uit van het Amsterdam Science Park. Het gebied, dat volop in ontwikkeling is, faciliteert de verbinding tussen de wetenschap, het bedrijfsleven, start -ups en het onderwijs.

In opdracht van WCW heeft Plan B een ad interim rol als project-/teammanager voor de stichting vervuld. Doel van de opdracht: de belangen van de gebruikers van het terrein zo goed mogelijk faciliteren door optimalisatie van de samenwerking.

Om dit te bewerkstelligen is een onderlinge afstemming en samenwerking tussen de betrokken partijen die zijn gehuisvest op het terrein noodzakelijk. Een belangrijk speerpunt binnen deze opdracht was dan ook om de relatie tussen de gebouwbeheerders, het team van technisch experts en de relatie met overige stakeholders te versterken en te verstevigen. 

De diversiteit van huisvesting en de verschillende wensen en belangen van de betrokken partijen maakte opdracht uitdagend. Door de behoeften van alle betrokkenen in kaart te brengen werd al snel duidelijk dat door gebrek aan communicatie onvoldoende werd samengewerkt. Een bedrijfscultuur dat door de jaren heen zo gegroeid was. 

Bouw- en onderhoudsplannen werden onvoldoende met elkaar gedeeld of op elkaar afgestemd. Door de focus te verleggen naar actieve onderlinge communicatie, is de betrokkenheid sterk toegenomen. In deze nieuwe situatie informeren partijen elkaar proactief over bouw- en onderhoudsplannen. Bouwplannen worden zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd, zo wordt de eventuele overlast tot een minimum beperkt. Ook in aanbestedingsprocedures trekken de betrokken partijen inmiddels gezamenlijk op en wordt er slimmer en efficiënter ingekocht.

Door de interventies en inspanningen staat er een team dat effectief samenwerkt. En dat wordt opgemerkt. Ook door de stakeholders en gebruikers van het terrein. De communicatie is in de tussentijd sterk verbeterd. Door het aanstellen van een geschikte opvolger voor de functie van teammanager – waar Plan B door het opstellen van een kandidaatsprofiel en de begeleiding van de sollicitatieprocedure een actieve bijdrage aan heeft geleverd – is de ingeslagen weg van pro-actieve communicatie en nauwe samenwerking verzekerd.

“Plan B maakt zich het project eigen, ze zijn betrokken en hebben oog voor de intermenselijke component. Plan B is betrouwbaar, flexibel en houdt zich aan afspraken. Fijne mensen om mee te werken.”

Paula van Tijn
Voorzitter bestuur – Stichting WCW

Projectdetails
Omschrijving Project- en verandermanagement op het gebied van effectieve samenwerking
Opdrachtgever Stichting Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer (WCW)
Investering Confidentieel
Jaar 2019 - 2020
Rol Plan B Project- en verandermanagement en advies

Meer weten?

Neem contact op met Martijn