Leestips van Catharina de Jong

Via het Jelmer Talent programma ben ik, in de zomer van 2020, terecht gekomen bij Plan B. Daar ben ik gelijk gestart in het Jansen project team. Ons team is verantwoordelijk voor de Vaccine Launch Facility Expension (VLF), waarin ik de rol van document controller vervul. In 8 maanden tijd hebben we, door intensive samenwerking met verschillende partijen, de productielocatie uit de grond gestampt en operationeel gereed gemaakt. Binnen het project zat veel druk op; tijd, veiligheid en kwaliteit. Inmiddels wordt het corona vaccin hier volop geproduceerd.

Meer over Catharina

Mijn boeken top 4

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
Steven Covey

Waar gaat het boek over?
Covey heeft meerdere decennia onderzocht wat succesvolle mensen nou succesvolle mensen maakt. Zijn onderzoek en uitgebreide ervaring heeft hij gedestilleerd en samengevat in 7 universele gewoonten. Hij geeft handvatten om met een ander perspectief naar de wereld te kijken en deze ons eigen te maken. Het doel zoals ik dat ervaar? Persoonlijke ontplooiing die bij zal dragen aan betere samenwerking en daarmee ook aan een betere wereld.

Waarom moeten wij het boek ook lezen?
Omdat je gegarandeerd tot nieuwe inzichten komt! Ik ervaar het niet als een boek om kaft tot kaft in één ruk uit te lezen, maar om af en toe een hoofdstuk uit te lezen en daarop te reflecteren. Meerdere keren is het mij al overkomen dat ik het er weer eens bij pakte, verder ging waar ik was gebleven, en dat het bijna één-op-één nieuwe inzichten of tips opleverde voor een situatie waarin ik mij op werk bevond. (Overigens bevat dit boek niet alleen werk gerelateerde zaken, ook veel voorbeelden en bruikbare stukken over vrije tijd, en relaties qua partner, familie of vrienden).

Socrates op sneakers
Elke Wiss

Waar gaat het boek over?
Het écht naar iemand luisteren, is net als het stellen van goede vragen, iets wat we niet op school hebben geleerd. Vaak luisteren we slechts deels, omdat we in ons hoofd al bezig zijn met het formuleren van ons eigen antwoord. Of geven we toe aan de reflex om gelijk ons eigen verhaal ernaast te leggen. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. 

Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron geeft Elke Wis je handvatten hoe je beter kunt worden in het stellen van goede vragen.

Waarom moeten wij het boek ook lezen?
Het boek is heel prettig geschreven en schets herkenbare situaties. Er worden concrete handvatten en oefeningen aangereikt. Aan de hand van voorbeelden en anekdotes, maar ook in de vorm van opdrachten. Hier kan je tijdens het lezen gelijk mee aan de slag. Je hoeft zelf geen grote filosofische ambities te hebben om dit boek te kunnen waarderen en mooie kleine onderdelen ervan op te nemen in je dagelijks leven.

Start With Why
Simon Sinek

Waar gaat het boek over?
In Start with Why legt Simon Sinek, aan de hand van zijn denkmodel ‘De Golden Circle’ uit wat de gemene deler is van succesvolle leiders en merken.

Het denkmodel is gebaseerd op drie niveaus waarop organisaties opereren. De binnenste ring van de cirkel vormt de ‘why’ (het hart van de cirkel, ofwel de missie), gevold door de tweede ring; de ‘how’, dit geeft aan hoe je het doet, de laatste ring geeft aan wat je doet ‘what’. Succesvolle leiders en merken hebben de ‘why’ helder voor ogen. Dit vormt het vertrekpunt voor hun handelen. Raakt de ‘why’ uit beeld, of wordt er vanuit de ‘what’ geredeneerd? Dan zal je dit vaak merken in commitment van werknemers en klanten. Dit concept is uiteraard niet alleen op business cases van toepassing, maar kan je op meerdere vlakken in je leven als leidraad gebruiken om jouw visie, idee of boodschap te formuleren.

Waarom moeten wij het boek ook lezen?
Omdat het wat mij betreft een simpel maar “raak” concept is. Het heeft mij zelf geholpen met het formuleren wat ik belangrijk vind, maar vooral vaak geholpen om te duiden wat mijn onderbuikgevoel mij al vertelde. Dit was dan bijvoorbeeld bij een persoon, een winkel waar ik eens met andere ogen naar keek, maar ook potentiële werkgevers die ik langs deze lat legde. Voor mij persoonlijk is de ‘why’ altijd al belangrijk geweest, en door dit boek werd mijn bewustwording op dit gebied vergroot.

De logica van geluk
Mo Gawdad

Waar gaat het boek over?
Mo Gawdad is opgeleid tot ingenieur, en kijkt vanuit die bril naar alle vraagstukken in zijn leven. Hij is Chief Business Officer geweest bij Google, en had alles wat hij zich kon wensen, maar was niet gelukkig. Zijn zoektocht naar geluk was tegelijkertijd ook zijn redding toen zijn 21-jarige zoon plotseling overleed.In zijn boek leidt hij je langs 6 grote illusies, 7 blinde vlekken en 5 ultieme waarheden, waarbij hij je haast op een wiskundige wijze logica en inzichten tot conclusies verbindt. Zijn uiteindelijke formule voor geluk? Die ga ik natuurlijk niet spoilen, lees en kom er zelf achter!

Waarom moeten wij het boek ook lezen?
Het is (ondanks een enkele traan in het begin) verrassend luchtig en vooral heel positief geschreven. Zijn logica bouwt mooi op en is erg goed te volgen. Het boek staat ook bomvol illustraties en meenemers die zo zijn weergegeven dat ze er goed uit springen. Ook zeker een boek om af en toe een fragment uit terug te lezen. Zijn doel? 10 miljoen mensen gelukkig maken met dit boek. Ben jij de volgende?

 

Catharina de Jong

Doen
In mijn vrije tijd ben ik het liefst samen met vrienden. Op een terrasje of in mijn tuin in de zon, met hapjes, drankjes, muziek en gezelligheid. Verder word ik heel blij en energiek van kilometers maken in het zwembad, of juist rustig door met olieverf te schilderen terwijl ik een luisterboek luister.

Lezen
Ik lees graag op zondagmiddag in de tuin of een rustige boekwinkel/koffiezaak hier in Den Haag. Ook trouwens in het wellness deel van mijn sportschool, dan neem ik een goed boek mee en vergeet ik de tijd. Tegenwoordig luister ik ook veel boeken via Storytel, dit is perfect voor tijdens het auto rijden of om te combineren met schilderen, koken of to-do’s zoals de was vouwen.

Genre
Ik lees met twee verschillende doelen: leren en vermaak. Enerzijds is dat het genre management/zelfhulp (al klinkt dat veel stoffiger dan dat het is!), en anderzijds als ik lees voor vermaak dan vind ik het heerlijk om mee genomen te worden in een thriller of detective.