Met zijn achtergrond in werktuigbouwkunde, bedrijfskunde en projectmanagement en internationale ervaring in de olie- en gasindustrie is Anas Hendriks een waardevolle gesprekspartner op alle niveaus. Momenteel past hij zijn kennis en ervaring toe in het start-up project van Ÿnsect. In dit project wordt gewerkt aan een opschaling van de productiecapaciteit. In het door hem uitgelichte HRP principe: Veerkracht vertelde Anas ons al eerder over het belang van ontspanning, juist wanneer je werkt onder hoge druk. Dit doet Anas onder andere te luisteren naar podcasts. Dat doet hij het liefst tijdens het hardlopen. We vroegen Anas naar zijn luistertips.
Meer over AnasWaarom bemoeide PostNL zich met een onderzoek naar criminaliteit in hun sector?
NRC Vandaag
1 aflevering
Waar gaat deze aflevering over?
Deze specifieke aflevering gaat over Marcel van de Ven die onderzoek doet naar criminaliteit in de transportsector. Als stadsmarinier ging Marcel van de Ven met geleend gezag en mandaat problemen te lijf (net zoals een projectmanager).
Het onderwerp is interessant op zichzelf, maar voor mij waren met name de parallellen met de projectwereld en HRP erg opvallend. Zo opvallend dat we er veel van kunnen leren. Enkele parallellen in deze podcast met de praktijk:
Deze praktijkvoorbeelden zijn heel herkenbaar en daardoor aansprekend.
Hoe kwam je op het idee om deze podcast te beluisteren?
Ik volg zo’n beetje alle podcasts van het NRC. Ik luister het meest naar NRC Vandaag. De afleveringen zijn 15 tot 20 minuten, waardoor je makkelijk luistert naar onderwerpen die je normaal gesproken minder interesseren. En verrassend vaak blijkt het dan toch heel boeiend.
Waarom deze podcast ook beluisteren?
Een projectmanager die zich in een groot speelveld van belanghebbenden bevindt, komt in meer of mindere mate ook in aanraking met deze onderwerpen. De grote vraag is hoe je hiermee om kan gaan. Er is denk ik geen eenduidig antwoord op die vraag. Deze podcast zet je hierover aan het denken: wat zou jij doen?
Brand in het Landhuis
NPO radio 1 – Simon Heijmans
1 seizoen, 6 afleveringen
Waar gaat de podcast over?
Feitelijk gaat deze podcast over de dood van grootgrondbezitter Ewald Marggraaf bij een brand in zijn landhuis in Vught. De omstandigheden en wat er is gebeurd met zijn kunstcollectie en zijn vermogen van 160 miljoen Euro, blijven verhuld in mysterie. Vijftien jaar later gaan hier nog steeds veel verhalen over rond. Simon Heijmans besluit daarom op onderzoek uit te gaan.
Voor mij gaat deze podcast ook over uitstel van oordeel. Hoe vorm je een zo’n goed mogelijk beeld van wat er gebeurd is? Hoe schat je betrouwbaarheid in van informatie? En wat geloof je uiteindelijk wel en niet?
Hoe kwam je op het idee om deze podcast te beluisteren?
Zoals vaker bij podcasts gebeurt, werd bij een andere podcast de trailer van Brand in het Landhuis onder de aandacht gebracht. Ik weet niet meer bij welke podcast dit was, maar mijn interesse was snel gewekt.
Waarom moeten wij de podcast ook beluisteren?
Een speciaal element is dat de zoektocht en de impact die dit heeft op persoonlijk vlak van de podcastmaker Simon een integraal onderdeel vormt van het verhaal. Het gaat over wat er in het verleden is gebeurd, en ook over de zoektocht die in het heden plaatsvindt. Deze verwevenheid, de uitmuntende mixage en de voice-over van Simon maken deze podcast uitzonderlijk.
Doen
In mijn vrije tijd spreek ik met vrienden af en sport ik graag. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, zoals het vieren van oud en nieuw over de grens met onze vrienden. Ook stap ik regelmatig op de motor.
Lezen / Luisteren
Ik luister voornamelijk naar podcasts. Dat doe ik op 2 momenten; tijdens het autorijden en soms bij het hardlopen. Ik luister dan met name tijdens de rustige duurlopen. Ik gebruik Spotify, waarmee ik makkelijk in stapjes van 15 seconden kan terugspoelen via mijn stuur of oordopje. Ideaal, want zo ervaar ik geen druk om te luisteren wanneer het verkeer aandacht vraagt.
Wat luister je graag?
Ik heb bewondering voor mensen die niet terugdeinzen voor een zoektocht naar feiten en het ook nog eens lukt om zaken goed in perspectief te plaatsen. Dat zie je terug in de podcasts die ik graag luister: true crime, onderzoeksjournalistiek en geschiedenis zijn genres die gretig aftrek vinden bij mij.