Home / Verandermanagement / Leiderschap

Leiderschap

Leiderschap als voorwaarde om te presteren

Bij Plan B zien wij leiderschap als voorwaardenscheppend. Als leider creëer je de condities waaronder een team maximaal kan presteren. Goede leiders zijn in staat op een positieve manier de wilskracht, houding en het gedrag van anderen te beïnvloeden. Gedrag dat bijdraagt aan de ambities en doelstellingen van de het project of de organisatie.

Effectiviteit van leiderschap vergroten

Binnen plan B helpen we leiders op alle niveaus om de effectiviteit van hun leiderschap te vergroten. We helpen ze inzicht te geven in hun eigen karakter en gedrag (effectief en ineffectief. Met dit inzicht kunnen blokkades in handelen worden weggenomen en flexibiliteit in gedrag worden vergroot.

Nieuwe vaardigheden die helpen om effectiever leiding te geven oefenen we intensief. Hier zetten we verschillende instrumenten voor in, bijvoorbeeld trainingsacteurs.

Daarnaast leren we de leiders de principes van High Reliability Projectmanagement toe te passen in eigen project of organisatie:

Doorgronden van eigen doelen en processen
Alertheid op afwijkingen
Voorkomen van handelen op basis van aannames of veronderstellingen
Veerkracht
Respect voor expertise

Het resultaat

Naast persoonlijke groei van de leider zien wij bij onze klanten terug dat dit direct effect heeft op het projectteam of de organisatie. Er ontstaat meer vertrouwen in het team waar leiding aan wordt gegeven. Teamleden ervaren sociale veiligheid en plezier in het werk. Informatie wordt sneller gedeeld op alle niveaus en mensen spreken elkaar aan op gedrag. Het eigenaarschap (‘ownership’) ligt meer bij de medewerkers en er wordt in gezamenlijkheid gewerkt aan de doelstellingen van de organisatie.

Plan B advies gelooft alleen in maatwerktrajecten en geen standaard programma’s. Instrumenten die wij hiervoor kunnen inzetten zijn:

  • Workshops/masterclasses over leiderschap
  • Coaching van leidinggevenden (RvB tot teamleider)
  • Insights Discovery profiel
  • Praktijkopdrachten
  • Feedback in vergaderingen, op de werkvloer, in ploegen
  • Oefenen met acteurs
  • Intervisie

Loop je vast in je rol als leider? Krijg je geen beweging meer in je team of de organisatie? Zoek je naar nieuwe handvaten om een betere leider te worden? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Meer weten?

Neem contact op met Bernhard.

bsluis@planb-advies.nl
+31 (0)6 15 00 15 04

Bernard is inmiddels alweer 10 jaar actief als organisatieadviseur in zeer diverse verandervraagstukken.
Hij is expert in competentie-, performance- en projectmanagement. Lees meer