Aviko Poperinge, België

In Poperinge (België) bouwt Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten, een volledig nieuw productiebedrijf voor diepgevroren frites en aardappelvlokken voor markten in West-Europa, Azië en Zuid-Amerika. De nieuwe fabriek heeft een capaciteit van 175.000 ton diepgevroren frites en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. Het project omvat naast de frites productie onder meer een was- en sorteer faciliteit voor de aangeleverde aardappelen, een geautomatiseerde verpakkingsstraat, een 40 meter hoog vrieshuis, een productielijn voor aardappelvlokken, verwerking van restantstromen en een eigen afvalwaterzuivering.

Plan B heeft de opdracht voor het opstellen en onderhouden van de overall planning van dit project aangenomen in november 2019. Op dat moment was de eerste paal geslagen en de waren de meeste deelprojecten in de Detailed Engineering fase.

De grootste uitdaging bij dit soort complexe projecten is het verkrijgen van alle informatie om de planning op te kunnen stellen, het vaststellen van alle afhankelijkheden tussen de verschillende delen en het tijdig verkrijgen van de periodieke updates van de voortgang. Een extra uitdaging was de wijziging in prioriteiten als gevolg van veranderde marktomstandigheden door de coronapandemie. Hierdoor moesten grote delen van de planning herzien en aangepast worden.

De toegevoegde waarde van Plan B bij dit project is het, samen met het projectteam, op een duidelijke wijze structuur aanbrengen in de planning, het vaststellen van de onderlinge afhankelijkheden, het kunnen schakelen tussen de helicopterview over het hele project en kunnen inzoomen en mee kunnen discussiëren over de details. Waarbij ook hier onze HRP-principes de basis zijn van de interactie en samenwerking.

Momenteel wordt de commissioning fase in de planning verder uitgewerkt. De ingebruikname van de laatste fase staat gepland voor Q1 2022.

Projectdetails
Omschrijving: Het opstellen en actualiseren van de overall planning van de nieuwbouw van de Aviko plant in Poperinge, België. De verschillende fases van het project (van design tot en met commissioning) waarvan sommige gelijktijdig, het grote aantal deelprojecten en leveranciers/contractors en de lange doorlooptijd met (economische) invloeden van buitenaf, maakte deze opgave complex.
Opdrachtgever: Aviko Belgium
Investering: Confidentieel
Jaar: 2019-2021
Rol Plan B: Projectplanning

Meer weten?

Ook interessant