Nieuw patiodak voor De Goudse

“Ik heb de nodige bouwprojecten meegemaakt, maar nooit verliep het zo ‘smooth’ als deze.” Tegenover het centraal station van Gouda, middenin de bebouwde omgeving, is in 2020 het patiodak van De Goudse vervangen. Erwin van Gorkom is als facilitair manager bij de verzekeraar verantwoordelijk voor het project. “Een strak resultaat, binnen de gestelde planning, zonder gedoe over meer- of minderwerk.” 

Vanaf de onderzijde doet het nieuwe patiodak denken aan een eiland, omgeven door glas. Het geeft het restaurant eronder een natuurlijke lichtinval. Het dak zelf herbergt een fantastisch dakterras, aangekleed met groen, zitjes en een luxe bar. 

“Een heel ander aanzicht dan het oorspronkelijke dak,” herinnert Erwin van Gorkom zich. “Sinds 2004 is onder het dak ons bedrijfsrestaurant gevestigd, maar daarvoor lag er een binnentuin onder. Dat vroeg bij de bouw destijds niet om een hoogwaardig dak. Inmiddels was het dak echt wel aan vervanging toe.”

Een dak met ambitie
Een-op-een vervanging van het dak vond het bestuur getuigen van te weinig ambitie. “Je moet weten dat wij echt wel anders in de wedstrijd zitten dan andere banken en verzekeraars,” verklaart Erwin. “De Goudse is een familiebedrijf voor het MKB. Dat schetst een andere horizon. Dit pand is door de vader van onze CEO Geert Bouwmeester neergezet in de jaren 70. Het moet er ook nog staan als zijn dochter het straks overneemt en wie weet een volgende generatie.”

En dus werd StudioWA!, sinds jaar en dag de huisarchitect van De Goudse, gevraagd een drietal ontwerpen te maken op basis van de kernwaarden van de verzekeraar: persoonlijk, ondernemend, trots, eigenzinnig en no-nonsense. De keuze viel op het ontwerp dat ruimte bood voor een dakterras om bijeenkomsten voor klanten en personeel te organiseren. De opdracht aan Erwin: Ga maar bouwen, maar houd de kosten wel in de hand.

De business moet door
Vanuit eerdere ervaringen bij de realisatie van een winkelplint op de begane grond van het pand, benaderde van Gorkom Plan B. Erwin: “De samenwerking met Plan B voelt goed. Zij kennen geen harde projectbenadering, werken meer organisch en stellen de menselijke maat voorop. Dat past bij ons.” Projectmanager Juliëtte Cortet neemt de begeleiding van het project op zich. Martijn te Roller wordt verantwoordelijk voor technisch advies en toezicht. Plan B oppert om het project vanuit een bouwteam aan te vliegen.

Erwin: “Dit project raakt het hart van gebouw. Iedereen zou hier overlast van ondervinden. Het moest dus in een zo kort mogelijk tijdsbestek plaatsvinden en de business moest ondertussen gewoon doorgaan. Het project was zo uitdagend dat we besloten om er op tijd een aannemer bij te betrekken om te bekijken hoe we het slimste konden bouwen.”

De Goudse ging hiermee anders te werk dan tot op heden. Erwin: “We hebben een inkoopbeleid dat gericht is op helder en duidelijk uitvragen. Maar ook Inkoop zag er de voordelen van om in dit geval af te wijken van een besteksystematiek.” 

Voorman op locatie
Met de schetsen van de architect en een grove raming van een bouwkundige, is een aantal aannemers benaderd. “We vergeleken ze op andere waarden dan uitsluitend prijs. Wat voor referenties hebben ze in bestaande omgevingen? Hoe communiceren ze? Hoe bewaken ze de kwaliteit? We waren benieuwd hoe een voorman het project zou aanvliegen. Dat werkte heel verhelderend,” zegt Erwin.

De keuze viel op Heilijgers, een aannemer uit het netwerk van Plan B en StudioWA. Erwin: “Nog voordat de opdracht rond was, bracht de aannemer de voorman al op locatie. Hij heeft hier een paar maanden kantoor gehad, rondgelopen en onderzoek gedaan. Dat heeft een groot verschil gemaakt, in mijn optiek.” 

Zo kwam de voorman met het idee om na de sloop van het dak een werkvloer te realiseren op 12 meter hoge steigers. Dat bleek slimmer dan het aanvankelijk idee een tent neer te zetten om het gebouw af te schermen, concludeert Erwin: “Het scheelde in de logistiek. De aannemer hoefde niet continu met een hoogwerker in de weer, of de tent te verplaatsen bij hijswerk. Bovendien voelden de mensen die er werkten nooit dat ze op hoogte liepen. De eerste grote hoosbui was even spannend, maar we hebben het continu drooggehouden.”

Mensen meenemen in het verhaal
Tijdens de voorbereiding van het project hadden de betrokken partijen nog geen enkele weet van corona. Erwin vertelt: “Samen met Plan B hebben we een plan opgesteld om alles in goede banen te leiden en zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Maar het liep compleet anders. 2 maart 2020 begon de sloop, half maart gingen we in een intelligente lockdown.” 

De coronacrisis bracht andere uitdagingen met zich mee. De coronamaatregelen gingen in. Fabrieken waren of dicht of leverden op halve kracht. “Maar de tegenslagen die we kregen, konden we ombouwen. En om de medewerkers thuis te betrekken, hebben we regelmatig bijzondere momenten gedeeld. Het takelen van de balken van het nieuwe dak hebben we zelfs live gestreamd op Facebook.’ 

 

 

Het bouwteam maakt deze video over de realisatie van het patiodak bij De Goudse.

 

Eind oktober werd het nieuwe patiodak opgeleverd. Erwin blikt positief terug op het traject: “Het geheel was meer dan de som van de onderdelen. Iedereen speelde een rol vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en alle betrokken partijen wilden iets meer voor elkaar doen. Dan ontstaat er een winnend team.”

Veel collega’s van Erwin werken nog vanuit huis en hebben het dak nog niet gezien. Een officiële opening laat nog even op zich wachten. Erwin: “In coronatijd vraag je je wel eens af: wat zou je nog weer op kantoor doen? Maar dit patiodak is absoluut reden om straks weer naar kantoor te komen.”

Meer weten over dit project voor De Goudse?
Bekijk onze case of neem contact op met Juliëtte Cortet.

Meer weten?

Juliette Cortet

Juliëtte Cortet is een bevlogen projectmanager. Ze kenmerkt haar stijl door betrokkenheid en een motiverende aanpak. Juliëtte heeft een achtergrond in zowel bouwtechnische bedrijfskunde als sociale geografie. Hierdoor heeft ze niet alleen aandacht voor het gebouw, maar ook oog voor de omgeving en de wijze van gebruik en beleving. Juliëtte heeft ruime ervaring met maatschappelijk vastgoed en multifunctionele accommodaties. Daarmee is zij inzetbaar in alle facetten van het projectmanagement in de bouw.

Als projectmanager bouwt ze aan goede relaties vanuit respect en wederzijds vertrouwen. Een positieve werksfeer staat bij haar voorop. Door haar Insights Discovery accreditatie is ze goed in staat om verschillen te benutten en teameffectiviteit te vergroten. Op die manier zorgt ze voor kwaliteit en resultaat.

Meer over Juliëtte
Neem contact op met Juliëtte

Gerelateerde berichten