Meer dan 10 jaar na dato keren de oprichters van Plan B, Bernard Sluis en Ronald Warmerdam, terug naar de plek waar het voor Plan B allemaal begon. Het Balengebouw in Enschede. Industrieel erfgoed in de wijk Roombeek. Het gebouw, dat gespaard is gebleven bij de vuurwerkramp, kreeg in 2008 een grootschalige transformatie als culture bestemming; het Cremer Museum, vernoemd naar de kunstenaar Jan Cremer.
Voor het ontwerp van het museum werden de architecten Rem Koolhaas en SeARCH in de arm genomen. Ze kwamen met een spectaculaire metamorfose van het pand. Om tot de transformatie te komen moest het gebouw 1,5 meter de grond in. Daarna moest de 2e verdieping 2,5 meter worden opgetild om extra glazen verdieping te realiseren. Een ingrijpende verbouwing waarbij het gehele gebouw doormidden moest worden gezaagd. Naast de technische complexiteit was het door de grote emotionele waarde een beladen project met uiteenlopende belangen.
Het Balengebouw staat bij uitstek symbool voor de werkwijze van Plan B en markeert het startpunt van Plan B. De succesvolle afronding van het project bevestigt het geloof in een mensgerichte aanpak bij complexe bouwprojecten. In de eerste video van de reeks – stip op de horizon – zien we hoe Ronald en Bernard terugkijken op dit bijzondere project en hoe zij door middel van goed georganiseerde samenwerking dit complexe en technische project succesvol hebben opgeleverd.