Veel projectleiders, managers, directeuren, teamleiders, hogere managers doen ons denken aan ouders. De ouder die staat voor waarden en normen. De ouder die weet wat goed of slecht is en hoe het hoort. Zij staat voor de waarden en normen die het bedrijf wil overbrengen en uitdragen. Als een leeuwin bijt zij zich erin vast. En o wee, als je eraan morrelt. De waarden ter discussie stelt. De ongeschreven regels aan de laars lapt. Want zo doen we het nu eenmaal hier in huis. De Ouder kan kritisch zijn en oordelen. Kan zorgen en liefhebben. Dit alles vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Niks mis mee. Toch?
In deze derde blog gaan we dieper in op de rol van de Ouder in projectteams. Een egopositie uit de Transactionele Analyse van Eric Berne. Kortweg de TA. Wanneer laat jij de Ouder in je aan het woord?
Het is heerlijk als iemand in de groep de leiding neemt, het team vaart er wel bij als iemand opstaat en knopen doorhakt, iemand die duidelijkheid geeft. Duidelijkheid geeft een gevoel van veiligheid. Als er iemand voor je zorgt, dat je weet dat alles op zijn pootjes terecht komt. Je weet waar je aan toe bent. Daar kunnen we mee uit de voeten. Maar wat als de ouder bepaalt, het beter weet, zijn regels oplegt met weinig ruimte voor anders. Kritisch is, misschien wel belerend. De rol van de Ouder, die het Kind in ons oproept. Dat is het logische gevolg. Want hoe stel je de Ouder tevreden, wat doet de Ouder met ons?
Wees perfect
Je bent alleen OK als je alles goed doet 😇
Doe de ander een genoegen
Je bent alleen OK als je anderen behaagt ❤️
Doe je best
Je bent alleen OK als je je gevoelens en wensen verbergt 💪
Maak voort, schiet op
Je bent alleen OK als je alles meteen doet 😅😮💨
En wat als jij die Ouder bent? Jezelf herkent in zorgen voor de ander, in verantwoordelijkheid nemen, in taken serieus nemen, in knopen doorhakken, in lijnen uitzetten. Of in de kritische ouder, in de ouder die beoordeelt, in de ouder die oordeelt. In de ouder die geen tegenspraak kan horen.
Wie doe jij na? Je vader, je moeder? Of is het je ouders niet gelukt deze rol goed op zich te nemen. Moest jij dat wel doen in je gezin van herkomst, anders kon jouw gezin niet ‘draaien’. Was je misschien wel de oudste die alles bij elkaar hield, de grote broer die moest zorgen voor de rij die onder jou kwam. Wanneer kan jij de verantwoordelijkheid uit handen geven? Durf je te varen op de expertise en volwassenheid van je collega’s? De TA moedigt ons aan om bewust te zijn van je rol als Ouder en het effect daarvan in je team. Om zo te durven schakelen naar een andere rol, de rol van Volwassene. In het vertrouwen dat je collega’s de klus zelf kunnen klaren.
Van Ouder naar coach. Naast je mensen staan in plaats van boven je collega’s. Samen op weg. Een kop koffiedrinken om samen de koers te bepalen. Samenwerken aan de waarden en normen. Met evenveel inspraak van zeer waardevolle mensen om je heen.
Wat zal dat rust geven! In vertrouwen samen onderweg. Gelijkwaardigheid is het toverwoord.
In de volgende blogpost uit deze blogserie gaan we dieper in op de rol van de Volwassene.
TA is onder meer bekend van de Ego-toestanden, de Dramadriehoek en de hiervoor beschreven Ik ben OK, Jij bent OK-principe. TA valt onder de Positieve Psychologie.
Dit artikel is geschreven door Timara van Kuil (Van Kuil Coaching). Van Kuil coacht Plan B-ers en we werken regelmatig samen in de begeleiding van projectmanagers om ze te helpen hun rol binnen het projectteam effectiever in te vullen. De TA is een van de verschillende instrumenten die we hierbij kunnen inzetten. Wil je meer informatie over het inzetten van de TA in jouw projectteam? Neem contact op met Juliëtte Cortet.