Update uit Mexico

En nee, we hebben daar geen afdeling of project, maar wel een werknemer: Ellemieke!
We hebben haar gevraagd een update met ons te delen, nadat ze nu al bijna een half jaar geleden met haar man mee naar Mexico vertrok. 

“Vorig jaar mei ging ik met Plan B in gesprek over mogelijkheden om voor langere tijd in het buitenland te wonen, ons huis te verhuren en zo mee te kunnen met mijn man en zijn werk.
Dat is gelukt! En daarom woon ik nu al 5 maanden op een berg in een middelgrote stad in centraal Mexico.

De keuze
Het was al wel gelijk duidelijk dat mijn man en ik niet definitief afscheid wilden nemen van Nederland. Daarom hebben Plan B en ik samen onderzocht wat zou werken om in contact te blijven. Dat is onbetaald verlof geworden, terwijl ik wel aan publicaties werk vanuit hier en dus met meerdere collega’s nog regelmatig contact heb. Niet eens alleen over werk, maar ook over andere waardevolle ervaringen.

Ik ben bijzonder blij dat ik op deze manier nog steeds verbonden ben en toch heel flexibel om me aan het leven hier aan te kunnen passen. Want dat laatste bleek wel nodig. Ondanks dat ik al vaak in Mexico was geweest, is het toch echt anders nu ik mijn dagelijkse leven hierheen verplaatste.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan omgaan met de stroom die regelmatig uitvalt: de eerste keer had ik geen lucifers en kaarsen in huis, nu hebben we dat wel en allebei een zaklampje voor op ons hoofd.

Cultuurverschillen
Naast een aantal van de praktische zaken, zijn er natuurlijk vooral veel taal- en cultuurverschillen die ik heb leren kennen. Ik sprak al wat basis Spaans toen ik vertrok, maar eigenlijk kende ik het land en de cultuur alleen maar als buitenstaander.  Ik kan erg genieten van de lokale cultuur hier die duidelijk aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld de traditionele dans die ter ere van verschillende heiligen wordt gedanst voor de kerk. Ook het handwerk, resulterend in unieke kledingstijlen in de regio’s, is prachtig om te zien. Vooral hoe trots de makers daarop zijn. Het gaan leven in een andere cultuur vraagt om vertraging, aanpassing en heel veel nieuwe dingen leren kennen. Buiten jezelf en in jezelf.

Culturen op werk
Heel vaak deed ik dit al in het klein, door voor verschillende opdrachtgevers te werken en in verschillende bedrijven. Ook die hebben allemaal een eigen cultuur waar je je mee moet verbinden om goed je werk te kunnen doen. Dit meemaken is dan ook een uitvergroting en een verdieping van deze ervaringen in mijn werk, maar dan privé. Er zijn erg veel paralellen te trekken tussen mijn werk als projectmanager bij Plan B en dit avontuur in Mexico. Dat is wat ik hoop mee te nemen, zowel in mijn persoonlijke groei en relaties, als in mijn werk.

En nu?
Wij zitten hier de komende tijd nog. Het is een roerige tijd in Mexico met alle verkiezingen en dus leren we hier nog elke dag nieuwe dingen kennen, verbazen we ons en passen we waar nodig onszelf aan.”

To be continued…

Wil je af en toe iets lezen over haar ervaringen? Op Instagram houdt ze zo nu en dan een blog bij met tekst en beeldmateriaal over deze ervaring 👉🏼 https://www.instagram.com/picodemexico

Meer weten?

Ellemieke
Ellemieke is een zeer betrokken en nieuwsgierige (project)manager. Haar universitaire bouwkundige achtergrond en analytische vermogen helpen haar snel achterliggende problemen en doelstellingen te doorgronden. Meer over Ellemieke
Neem contact op met Ellemieke