Cremer museum

Het Balengebouw is een industrieel monument in de wijk Roombeek in Enschede. Het gebouw is grotendeels gespaard is gebleven bij de vuurwerkramp. In dit voormalige katoenbalen pakhuis zou  het Cremer Museum gerealiseerd worden voor de beroemde kunstenaar en schrijver Jan Cremer. 

Het bestaande gebouw had lage verdiepingen en was daardoor niet geschikt om in te verblijven. De architecten Rem Koolhaas en SeARCH bedachten hiervoor een briljant plan. Zij stelden voor om onder het gebouw een kelder aan te leggen en het gebouw op te tillen. Alleen moest hiervoor wel de tweede verdieping horizontaal doorgezaagd worden. En dat terwijl het gebouw een grote emotionele waarde heeft voor veel inwoners van Enschede.

Door de beladen locatie en de vele betrokken partijen is in een zeer vroeg stadium een organisatie opgetuigd om het projectmanagement voor haar rekening te nemen. Het plan kreeg draagvlak doordat het team informatieavonden en veel overleg organiseerde. Daarna is in een bouwteam het ontwerp uitgewerkt. Plan B Advies ontwikkelde zo in korte tijd een plan dat binnen budget bleef. Het plan is succesvol uitgevoerd naar tevredenheid van alle partijen.

Helaas bleken de ambitieuze plannen voor het museum in 2012 niet haalbaar. Hierdoor moest de eigenaar van het gebouw op zoek naar een andere invulling.

Projectdetails
Omschrijving:Herbestemmen industrieel erfgoed
Opdrachtgever:De Woonplaats
Investering:€ 8 miljoen
Jaar: 2009-2013
Rol van Plan B:Projectmanagement

Meer weten?

Neem contact op met Ronald

Ook interessant