Even van de wereld. De sabbatical van collega Joost Veltmaat.

Onze collega Joost Veltmaat heeft zich altijd al voorgenomen een sabbatical te nemen zodra hij van baan zou wisselen. Toen hij de switch maakte naar Plan B was het, vanwege corona, niet mogelijk om te reizen.

Afgelopen maanden is Joost op reis gegaan en ging zijn lang gekoesterde wens in vervulling. Benieuwd waarom hij dit heeft gedaan en wat hij als hoogtepunt heeft ervaren? We hebben Joost een aantal vragen voorgelegd.

Hoe zag jouw reis eruit?

Ik heb ervoor gekozen om de eerste zeven weken van mijn reis met veel outdoor activiteiten in Nieuw-Zeeland te beginnen. Met name hiken door de uitgestrekte landschappen en bergen van het zuidereiland was indrukwekkend. Dit heb ik afgewisseld met meer avontuurlijke activiteiten zoals met een helikopter een gletsjer bezoeken, zwemmen met dolfijnen en een skydive. 

Mijn tweede stop was Fiji. Daar heb ik een aantal paradijselijke eilanden bezocht. Hier bestonden de dagen vooral uit snorkelen/duiken, van de stranden genieten en heerlijke vis eten.

Het tweede deel van de reis was een stuk minder actief. Op de route van Melbourne naar Cairns, aan de oostkust van Australië, was het volop genieten van zonsondergangen, vrijwel verlaten stranden en de ontspannen sfeer. Een drietal dagen kamperen in de outback, tijdens mij laatste week in Australië, heb ik als absoluut hoogtepunt ervaren. 

Als afsluiting van mijn reis heb ik mij 10 dagen ondergedompeld in de cultuur van Zuid-Korea. Ik heb hier kennis mogen maken met een erg rijke historie afgewisseld met prachtige natuur.

‘In Nederland begon mijn reis met een rugzak, vliegticket en
één reservering in Auckland.’

 

Keuzes maken in het moment

Ik heb ervoor gekozen om vooral met de auto en bus te reizen en niet ver vooruit te reserveren. Hierdoor had ik de vrijheid om steeds met nieuwe medereizigers in het moment keuzes te maken. Als gevolg werd de volgende bestemming per week, en soms per dag, bepaald. Zo kon ik precies dat doen waar ik behoefte aan had.

Terug in het ritme

Begin maart was mijn laatste werkdag en 3 dagen later was ik klaar voor vertrek. Precies 136 dagen later kwam ik terug in Nederland. Ik ging vrijwel direct aan de slag bij NoPalm Ingredients. Een nieuw project voor mij, maar ook voor Plan B. Het duurde even voordat mijn concentratievermogen weer op peil was, en door de vrijheid die ik had ervaren was het weer even wennen om terug te keren naar kantoor.

”Door afstand te nemen kon ik een beter onderscheid maken tussen
activiteiten (zowel zakelijk als privé) die ik belangrijk vind en mij energie geven’

 

Wat neem je mee van deze ervaring?

Ik ben op reis gegaan om te ervaren hoe het is om voor een wat langere tijd los te zijn van het dagelijkse leven en in alle rust uit te zoomen. Door afstand te nemen kon ik een beter onderscheid maken tussen activiteiten (zowel zakelijk als privé) die ik belangrijk vind en mij energie geven. En zaken die mij vooral veel energie kosten, maar die ik in de loop van de jaren mijzelf heb toegeëigend. Door hier tijdens mijn reis bij stil te staan, ben ik nu in staat om mijn dagelijkse bezigheden meer te sturen naar zaken die voor mij belangrijk zijn.

Het was een mooi avontuur. Ik heb mogen ervaren hoe het is om langere tijd te reizen. In de toekomst hoop ik op eenzelfde manier nog meer landen en culturen te ontdekken.

Wil je nog meer weten over de reis van Joost? Hij verteld je er graag over, neem gerust contact op met Joost.

 

Meer weten?

Joost Veltmaat is een resultaatgerichte projectmanager die zich na het invullen van diverse technische functies heeft doorontwikkeld in projectmanagement. Door zijn achtergrond begrijpt hij hoe processen binnen technische teams verlopen. Hij krijgt energie van het neerzetten en laten presteren van een projectteam met oog voor tijd, budget, kwaliteit en de belangen van projectteamleden.

Zijn enthousiasme en oprechte interesse in mens en techniek zorgen ervoor dat mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Dit alles draagt eraan bij dat naast het behalen van het gewenste projectresultaat iedere betrokkene zijn of haar rol op de best mogelijke en meest leuke manier in kan vullen.

Meer over Joost
Neem contact op met Joost

Gerelateerde berichten