Vakantie! Ontspan vanaf dag één!

Vakantie! Ontspan vanaf dag één
Precies een jaar geleden schreef ik een blog over vakantiestress. Het was net na de coronatijd en we ervoeren onder andere stress van te veel tijd en nietsdoen. Het leidde tot uitstelgedrag en zelfkritiek. Die tijd lijkt inmiddels weer ver achter ons.

Nu hoor ik weer vaak het omgekeerde. We krijgen stress van te veel werk (met te weinig mensen) en vragen als: doe ik het wel goed, moet ik niet iets anders? Daarnaast proberen we het gemis aan sociale activiteiten in coronatijd ook nog even in te halen; naar een muziekfestival, verjaardagen vieren, reizen, sporten, uit eten, etc. En dan is het eindelijk vakantie en zijn we de eerste dagen moe of zelfs ziek. Is hier wat aan te doen? En wat dan?

Vorig jaar schreef ik over hoe je goed voorbereid op vakantie gaat. In deze blog wil ik een paar inzichten en oefeningen delen die mogelijk kunnen helpen om vanaf dag 1 al te ontspannen.

Uit je hoofd! Train je lijf en zintuigen
Het probleem dat ik vaak hoor, is dat mensen nog in hun hoofd zitten aan het begin van de vakantie. De gedachten vliegen alle kanten op; van negatieve gedachten tot allerlei nieuwe ideeën. De focus ligt nadrukkelijk op onszelf en op onze gedachten. Sommige mensen hebben baat bij mediteren of mindfullness om tot rust te komen. Het is mij echter nog nooit gelukt op die manier mijn gedachten tot rust te brengen.

Het inzicht dat mij afgelopen jaren heeft geholpen is dat ‘negativisme is te doorbreken door actie’. Je moet letterlijk in actie en beweging komen. De meest eenvoudige manier is natuurlijk wandelen of sporten. En als je dan toch buiten bent, train dan meteen je zintuigen. Probeer zoveel mogelijk kleuren te zien, geluiden te horen, geuren te ruiken en smaken te proeven.

Dit laatste kan natuurlijk ook uitstekend in een goed restaurant. Deze oefening dwingt je om de focus van jezelf (je gedachten) naar je omgeving te verleggen. Het zal niet alleen de beleving van de natuur of het eten intenser maken, maar leert je ook anders te kijken en meer te zien. Probeer niet te oordelen in de zin van: vies of lekker, mooi of lelijk, irritant of prettig, maar wees je gewoon bewust van wat je zintuigen je vertellen. Hopelijk zul je meer ontspanning ervaren en nieuwe dingen ontdekken.

Je zintuigen trainen is ook heel effectief in (project)leiderschap. Je zult meer in verbinding staan met je omgeving en eerder zwakke signalen opvangen.

Zoek de verbinding
Een tweede manier om in actie te komen op vakantie is actief verbinding te maken met je gezin, familie, vrienden. Deel je zorgen en gedachten. Ze weten toch al dat je die hebt. Bovendien zijn ze vaak heel goed in staat om zaken te relativeren. Je hebt de tijd om weer eens vooruit te kijken, nieuwe plannen te maken en echt te verbinden.

Focus je op dankbaarheid in plaats van geluk
In onze huidige maatschappij van social media zijn we steeds meer gefocust op geluk; ben ik gelukkig? Zou ik gelukkiger kunnen zijn? Kan ik elders gelukkiger zijn? Wat kan ik doen om gelukkiger te worden? Het gevaar van de obsessie met geluk (streven naar een constante staat van geluk) is dat als we het niet vinden we aan onszelf gaan twijfelen. Wat doe ik verkeerd dat ik niet gelukkig ben? De vakantie is bij uitstek de periode om stil te staan bij wat je wel hebt en daar dankbaar voor zijn.

Hallo zomer!
En als je eenmaal die rust te pakken hebt, pak er dan eens een goed boek bij, of luister een fijne podcast. In de serie ‘hallo zomer’ delen mijn collega’s hun zomerplannen én hun lees- en luistertips voor deze zomer. Collega Ronald Warmerdam doet de aftrap.

Namens het gehele team van Plan B, wens ik je een hele fijne vakantie!

 

Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten